Nieuws

 

de docenten voor de Driekoningencursus 2020 zijn:

 • Esther Willems, Bulgaars met muzikale begeleiding van Kathy van Prooijen en Radboud Koop
 • Peter Vree, Pools
 • Dominike Karantzounis, Roemeens

Vrijdagavond is er bal met orkest
                           Turquasi: https://www.turquasi.nl/

 

Esther Willems

Na mijn Kaderopleiding Volksdans (1982) danste ik vele jaren met veel plezier in het Bulgaarse ensemble Praznik. Leo Waudman en Eddy Tijssen staan aan de wieg van mijn liefde voor Bulgarije. Ik behaalde mijn diploma als jazz docente bij het K.N.G.B. Met beide diploma’s was ik jarenlang actief in Nijmegen op basisscholen, onderbouwklassen van het middelbaar onderwijs en aan de vooropleiding van de ARTEZ dansacademie in Arnhem.

In 1988 richtte ik kinderensemble Zarowe in Nijmegen op; 20 jaar begeleidde ik intensief de kinderdansgroep, maakte choreografieën en bestudeerde kinderdans in Bulgarije bij Bulgaarse dansdocenten. Er volgden 5 uitwisselingen van Zarowe met verschillende Bulgaarse kindergroepen. In 2012 ben ik gestart met project jeugd-ensemble Mladost, dat is afgesloten met een tournee in 2014 op Bulgaarse bodem. In 2006 en in 2014 ben ik onderscheiden door het ministerie van Kunst en Cultuur in Sofia voor mijn werk met kinderensemble Zarowe als ook jeugdensemble Mladost .

Inmiddels geef ik naast specialisatiecursussen en workshops Bulgaarse dans ook andere cursussen zoals: peuter dans / kinderdans, internationale volksdans voor volwassenen, Taal en Beweging voor analfabetische nieuwe Nederlanders en ontwikkelde ik fitness/dance op wereldmuziek voor verschillende welzijnsorganisaties in Rotterdam.

Ik werk met Bulgaarse migranten kinderen op de Bulgaarse school Sveti Kliment Ochridski in Eindhoven .Vanaf 2018 ben ik gestart ik met lesgeven en choreograferen aan de Bulgaarse “ tantsov klub Zora” bij Nitsanim, een groep enthousiaste Bulgaarse dansers woonachtig in Den Haag en omstreken. Op vrijdagavond , 2x per maand geef ik een specialisatie Bulgaars voor gevorderden bij Nitsanim in Den Haag. Het seizoen 2019/2020 wordt alweer het vierde
seizoen.

Vanaf sept 2017 studeer ik met een Bulgaarse beurs en veel enthousiasme aan de universiteit in Blagoevgrad ( jyugo zapaden universitet Neofit Rilski , katerda Bulgarska choreografia) Bulgaarse dans en choreografie op uitnodiging van professor Nikolaj Tsvetkov
en lector/hoofddocent Georgi Garov.

Ik werk in mijn specialisatie Bulgaarse workshops in binnen en buitenland vaak samen met muzikanten (live muziek). Ik vind het belangrijk dat de mensen echt met dansgevoel gaan bewegen. Het folkloremateriaal leent zich er uitstekend voor om bewust om te gaan met de bewegingsmogelijkheden van het eigen lichaam. Volksdans zonder beleving is voor mij onmogelijk.

Ik volg nog steeds workshops en bijscholing in Bulgarije, bij o.a. Nikolaj Tsvetkov, Georgi Garov, Iliana Bozhanova, wijlen Dimiter Doychinov, Wessela Gencheva, Ivan Gavrielov, Delyan Demirev. Lutsjezar Zachariev.

Peter Vree

Foto Peter VreePeter Vree volgde balletlessen sinds zijn 6e jaar, Rotterdams Conservatorium sinds 11e jaar,. Studeerde o.a kerkorgel, accordeon en piano. Volgde gelijktijdig de dansopleiding aan de Rotterdamse Dansacademie. Vervolgens een kopstudie klassiek ballet aan de Nationale Balletacademie.

Jaarcontracten: The Polish Dance Theater (neo-klassiek), Opus One (musical), Het Internationaal Danstheater (werelddans). Tijdelijke projecten: Joaquim Sabaté (moderne dans), Wentinckproductions BV (entertainment), Het Nationale Ballet (klassiek). Momenteel werkzaam als freelance docent dans/klassiek ballet, folklore/caractère en bewegingstheater (per 2011 eigenaar van Projects Unlimited en Pierrot Dans), als docent folklore/caractère aan de vooropleiding dans van ArtEZ Hogeschool voor de kunsten en gastmodules (folklore) HBO docerend dans, tevens docent klassiek ballet aan het Albeda Dans College. Halverwege 2016 is hij begonnen aan een specialistische docentenopleiding Poolse Nationale Dansen en regionale dansen aan het Mazowiecki Instytut Kultury te Warschau (Polen).

Als kind van zes werd ik door mijn Poolse moeder al op ballet ‘gestuurd’. Technisch gezien de meest brede techniek om fysieke controle te winnen en de danskunst eigen te worden. Echter, door bruiloften, feesten en gebruiken in de migrantenvriendenkring waarin ik opgroeide, werd ik gegrepen door folklore, volksdans, caractère. Met beroemde staatsgezelschappen als Mazowsze en Moiseyev als voorbeeld van gestileerde folklore in toneelversie, wist ik het…ik wilde danser worden. Door gedegen opleidingen geschiede het ook zo. En na een actieve carrière bij onder andere het Internationaal Danstheater rolde ik in het vak als docent. Daar combineer ik nu mijn technische scholing met een dansvorm die veel meer dansante en muzikale kwaliteiten in het jonge kind naar boven haalt: Folkloristische Theaterdans. En zo draag ik binnen de vooropleiding dans ArtEZ en het HBO docent dans, mijn steentje bij om kinderen en studenten te laten ervaren dat dans meer is dan bewegen op muziek alleen.

 

 

Dominike Karantzounis

Op 3 jarige leeftijd is Dominike begonnen met dansen bij dansgroep Mali Igrači in Amsterdam. Van 1997 tot 2001 studeerde hij Roemeense dans en choreografie in Boekarest. In die tijd heeft hij authentiek materiaal van de streken in Roemenië verzameld. Hij is aan deze dansacademie op negentienjarige leeftijd afgestudeerd, als eerste buitenlander en jongste choreograaf.

Daarnaast heeft hij zich gespecialiseerd in traditionele Ierse dans. Internationale wedstrijden Ierse traditionele dans gewonnen, en meerdere keren gekwalificeerd voor de wereld kampioenschappen Ierse dans (Oireachtas Rince na Cruinne).

 

 • 2005 - 2016 Dansleider Internationale dans Eindhoven in Eindhoven
 • 2016 - heden Dansleider Oro in Haarlem
 • 1995 - 2017 repetitor/artistieke leiding van Mali Igrači, te Amsterdam.
 • 2007 - heden repetitor/artistieke leiding van Ziplamak, te Eindhoven.
 • 2012 - heden repetitor/artistieke leiding van Internationaal Dansensemble Paloina.
 • Workshops/Cursussen bij dansverenigingen/festivals gegeven o.a.: Zajednica, Avc/Terp, IDE, Mie Katoen, Doe Dans, Zomerfestival, Phoenix

Lessen gegeven voor centrum voor de kunsten Utrecht, en Landelijk Centrum Amateurdans.

Choreografieën gemaakt voor o.a.:

 • Internationaal Dansensemble Paloina, Mali Igrači, Danskaravaan, Ziplamak, FDA, ACARF te Boekarest.
 • In 2011 de choreografie “Ardeal” gemaakt voor het 25-jarig bestaan van het muziektheater in Amsterdam.
 • Choreografieën in binnen en buitenland op internationale C.I.O.F.F. festivals uitgevoerd.

Als danser opgetreden: Met Internationaal Dansensemble Paloina, op Doe dans, gastoptreden bij het Internationaal danstheater en festivals in binnen- en buitenland.

Als danser op tournee geweest in o.a.: België, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Polen, Roemenië, Hongarije, Turkije, Slowakije, Ierland, Spanje, Bulgarije, Amerika, Zuid-Korea en Oman.

Lesprogramma’s ontwikkeld voor zowel beginnende als gevorderde danser

 • Folklore in Roemenië (2015)
 • In het spoor van de Gagaoezen…….(2016)
 • Folklore in Roemenië 2 (2018)

Last modified: 18/09/2019 11:45:18 UTC