Nieuws

 

Marcie Van Cleave (New England)

Foto: Marcie Van Kleve

Marcie Van Cleave is opgegroeid in de staat Michigan in de Verenigde Staten, waar de enige danservaring die ze had de vader-dochter square dance in de 4e klas bij de Girl Scouts was.  

Marcie begon haar dansreis in en rond Boston, Massachusetts en danste bijna elke avond van de week.  Internationaal, Engels, Contra en Square, Morris, Rapper Sword - het was allemaal fantastisch!  Er waren niet genoeg avonden in de week!  Ze is in de leer gaan bij Marianne Taylor.

In 1988 werd Marcie uitvoerend directeur van het Folk Arts Center of New England (FAC: https://facone.org/), een non-profitorganisatie die in 1975 werd opgericht en zich toelegt op het promoten van de traditionele volkskunst, in het bijzonder muziek en dans.

Ze kijkt ernaar uit om met haar recent nieuwe heup probleemloos door de beveiliging op het vliegveld te komen, op weg naar een fantastisch weekend vol dans en kameraadschap in het Driekoningen-weekend!

 Lucia Linkels (Pacific)

Lucia is met werelddans begonnen in 1966.
Veel buitenlandse reizen gemaakt met Ad en uiteindelijk in 1979 op Samoa gekomen. Waar ik meteen met de hotelgroep mocht mee dansen. Ja… ons hartje bleef daar. Zo puur.

In 1980 naar het South Pacific festival of Arts in Papua New Guinea, waar alle Eilandgroepen aan mee doen. Daar is het idee geboren om specialisatie Polynesië te gaan doen. Dat betekende dat er weer reizen gemaakt moesten worden.

  • 1982 Samoa, Fiji, New Zealand
  • 1986 Tonga, Samoa, New Zealand
  • 1990 Tuvalu, Tonga, Hawaii
  • enzovoorts

Tot Ad in 2002 plotseling overleed

Tijdens de lange reizen waren er steeds een paar maanden “uitstapjes” naar o.a. Fiji, New Zealand, Hawaii en terug naar de studie-eilanden voor controle, van dansbewegingen en muziek.
Vaak hadden we ook op een dag, beiden, 2 of 3 docenten in verschillende dorpen.

Er zijn diverse boeken uitgebracht over muziek en cultuur op de eilanden, ook 29 cd’s. Bij o.a. Folkways, HakkeToon, Servire en vooral in eigen beheer van Mundo Etnico. De meesten over dans en muziek van Polynesië, als ook (complexe) dansbeschrijvingen. Daarnaast ook 3 educatieve dvd’s met boeken, een groot deel van de dansen.

Evelien Safia (Pacific+)

Evelien Safia (1981) danste als jong meisje al door de woonkamer. Op 4 jarige leeftijd werd ze vervroegd lid van volksdansgroep Iduna in Heijen. Daar heeft ze jaren les gehad van Henny Beek en Guus van Kan. Als jonge tiener kwam ze in de demonstratiegroep waarmee ze buitenlandse reizen maakte. Op haar negentiende nam ze de kindergroep onder haar hoede. Tijdens een van de cursussen die ze hiervoor volgde raakte ze gepassioneerd voor dansen van de Stille Zuidzee. Niet veel later werd ze lid van demonstratiegroep ‘Fardouz’ Polynesische dans en buikdans in Nijmegen en de demonstratiegroep 'Faka Polynesia’ van Ad en Lucia Linkels in Tilburg. Ook volgde ze lessen in dezelfde dansstijl waaronder bij Mai’ana in Heemskerk. Ze is lid geweest van dansgroep 'Stichting Piet Hein', die haar onder andere naar de Europeade bracht. Evelien heeft in 2007 de kaderopleiding internationale dans/ werelddans in Rotterdam met succes afgerond. Dat was de eerste lichting van de vernieuwde stijl waarin ook werelddansstijlen als ‘salsa’ en ‘capoeira’ onderdeel uitmaakten van de Kaderopleiding. Haar specialisatie: dansen uit de Ocean Pacific. Hierna heeft Evelien lesgegeven aan het Utrechts Centrum voor de Kunsten en hierbij de dansstijl Hawaïaans gecombineerd met een danser van Uzumé, een fusion Bellydance groep. Ze is dansdocente geweest bij volksdansgroep Ivanica in Zeist en geeft nu al meer dan 15 jaar met veel plezier internationale dansles aan Drushba, een dansgroep in Utrecht Leidsche Rijn.

Turgay Onatlı (Dansen uit Anatolië)

http://www.turgayonatli.nl/

In Istanbul ben ik op mijn 8ste jaar met volksdansen begonnen. Sindsdien bepalen Turkse dans en muziek mijn leven. In 1984 ben ik naar Nederland gekomen om hier als dansdocent, choreograaf en muzikant te werken. Inmiddels geef ik in heel Nederland Turkse danslessen. Als choreograaf werk ik voor verschillende demonstratiegroepen en als muzikant ga ik mee naar hun optredens. Verder werk ik regelmatig in het buitenland. In Amerika, Canada, Oostenrijk, Engeland, Zwitserland, Duitsland, Taiwan en België. Ik heb ook mee gedaan met een cd opname voor  promotie van dansdocenten in Nederland  die genoemd als “ Dancing with the Dutch”.

De dansen die ik introduceer hou ik altijd zo authentiek mogelijk, maar voor de muziek kies ik soms een andere weg. Authentieke muziek bestaat voornamelijk uit zurna(fluit) en davul(grote trommel) en omdat ik ook muzikant ben kan ik mijn lessen met deze instrumenten zelf begeleiden, maar ik werk ook vaak met muziekopnames.

Ik noem mijn dansprogramma “Dansen uit Anatolië” omdat culturen geen grenzen kennen. Anatolië is een gebied dat voor een groot deel in Turkije ligt en de wieg van veel culturen is. Dit kan men zien aan de 7 uiteenlopende dansstijlen die van elkaar heel veel elementen hebben overgenomen. In mijn lessen probeer ik zoveel mogelijk dansen van deze stijlen aan te leren zodat de cursisten aan het einde van een cursus goed inzicht kunnen krijgen.

De Bände

De Bände: jong en energiek! Wij maken van alle dansavonden een feest, sinds 2018. De muzikanten:

  • Jip Mars: accordeon, zang
  • Jonas Mars: klarinet, blokfluit, mondharp, zang
  • Klaaske Kamp: contrabas, viool, accordeon, zang
  • Tijmen van Sandwijk: gitaar
  • Mathijs van Schelven: slagwerk en zang
  • Techniek: Frank van den Heuvel

 

Het fundament

Deze vrijwilligers maken dat alles op rolletjes loopt.

 

Voor meer info: mailen naar:sibylle@dansevent.nl


Last modified: 27/09/2024 14:06:19 UTC